Kata Hikmah

Kata Hikmah

Wednesday, 31 October 2012

BeRkECiL HaTi BeRdOsA. . .???

AsSaLaMuAlAiKuM. . . 

Okey arie nie saya nak cite cikit tentang berkecil hati lagi berdosa dari mengecilkan hati orang laen. . .
Betol kew. . .?? Macam x caye an. . . Ea la kite yang sakit hati dengan orang yang buat kite 2 tapi kite yang lebih berdosa. . . Macam x fair an. . . Tapi pasti ade sebab dia an. . . Jom kite bace this post untuk mengetahui lebih lanjut. . .!! Nak x. . . ??? hehehehe. . .

Sesiapa yang cepat frust n kecik hati apabila dihina atau ditegur, Sila bace this podt sampai habes okey. . . (Peringatan untuk diri sendiri jugaq). . . 

~Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati jugaq adalah berdosa. . . tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati. . . 

I'm so confused. . . !! (-___-")

Kenapa orang yang kecilkan hati kite, kite pulak yang berdosa. . .?? then I asked my dad what's that mean. . . 

Ayah : Jika seseorang hina kita, dia berdosa. . . Jika kite terasa hati dengan penghinaan dia, kite juga berdosa. . . tetapi dosa kite lebih besar dari dosa dia. . . 

Anak : Uiiikkk. . .  Tapi kenapa pulak . . .? kite x buat apa-apa pun. . .??

Ayah : Sebab orang yang menghinakite tue adalah peringatan daripada Allah. . . 

Anak : ** Blurrr . . .  (>___<")

Ayah : Kenapa kite dihina oleh orang tue. . . ? Kerana tue ujian dari Allah. . .  Kenapa Allah hadiahkan kite ujian tue. . . ? kerana DIA nak mengingatkan diri kite yang dah leka dengan dunia. . .  Bila kite berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kite x redha dengan ujian yang Allahturunkan. . .  Kesimpulannya, kite bukan berkecil hati dengan orang tue, tapi kite berkecil hati dengan Allah. . . 

Anak : Oooooooo. . .  Ook. . . (n___n)'

Ayah : Lagi parah bile kite pun cerita pada kawan - kawan kite. . .  " Dia dah banyak buat aku macam nie, macam tue. . . " dan sebagainya. . . Dan kawan - kawan kite pula akan cerita pada kawan - kawan yang laen pulak. . .  " Kesian kawan kita tue. . .  Budak tue dah banyak sakitkan hati dia. . . " Jadi keredhaan kite terhadap ujian Allah itu akan lesap. . .

Anak : ** Termakan cili. . . heee ~ (",)'

~So, the conclusion is jangan mudah terasa hati. . .
~Maknanya kite x redha dengan Allah. . . 
~Nanti Allah pun x redha dengan kite. . .  Na'uzubillah~

# " Sebenarnya, setiap kali orang memuji kamu . . . seharusnya kamu merasa malu. . . Ucaplah Astaghfirullahal'adzim ~ kerana orang yang memuji kamu tue di sebabkan Allah telah menutup Aib dan Kelemahan kamu. . . "

Astaghfirullahal'adzim. . . !! 

Peringatan buat kite semua. . . <3  ^_^

Credit for : Muhammad Naa'im. . . 

Saturday, 27 October 2012

Doaku padamu Allah. . .

Ya Allah. . .
dengan barkat Nabi Mu
dengan berkat Guruku
dan dengan berkat Ibu Bapaku
Luruskanlah hatiku
agar Agamaku lurus. . .
Betulkanlah hatiku
agar aku ikhlas selalu. . .
tetapkanlah hatiku
agar aku tidak tergugat
dengan ujian yang menimpa. . .

Ya Allah. . . 
Tuhan yang mencipta hati
bersihkanlah hatiku agar mazmummahku
tidak merosakkan Agamaku
dan juga tidak merosakkan
kehidupan orang lain. . .
Wahai Tuhan. . .
yang membolak-balikkan hati
kuatkanlah hatiku
agar keyakinanku tidak berubah
supaya aku sentiasa tabah. . .
Tuhan. . .
Engkau rasakanlah hatiku
sentiasa bersamaMu
supaya aku rasa 
ada kawan melindungiku
agar aku tidak rasa sepi
di dalam hidupku. . .
aku merasa malu
melanggar perintahMu
dan sentiasa siap sedia
menunaikan perintahMu. . .

Ya Allah. . .
Tuhan yang menjaga hati
baikilah hatiku
agar seluruh hidupku menjadi baik. . .
supaya tidak khianat
dan tidak hasad
dan tidak berdendam
sesama manusia. . .

Tuhan. . .
Limpahkanlah ke dalam hatiku
ilmu dan hikmah
hingga aku dapat menyuluh hati
dan menyuluh kehidupanku
supaya lahir batinku menjadi taat. . .

Tuhan. . .
aku mengharap Engkau
kabulkanlah Doaku ini. . . 


Thursday, 18 October 2012

9 SuRaH PeLiNdUnG DiRi. . .

Assalamualaikum. . . <3

hi, semua. . . kowang sume sehat x. ? hope sehat la ea. . 
sekarang nie dah pukul 1.32 pagi. . . macam biasa, mata nie mesty susah cngat nak pejam. . . huhuhu. . . 
pagi nie saya nak share an seseuatu. . .
saya nak share about 9 surah untuk melindungi diri kita. . .
korang amal an taw. . . 
saya nie pun nak try amal an jugaq. . .
sama2 la kita mencuba okey. . . ? hehehe :)

hah nie la surah2 nya. . .

1) Surah Al-Fatihah > Melindungi diri daripada salah satu marah Allah. . .

2) Surah Yasin > Melindungi diri daripada dahaga di Hari Perhitungan ( di padang masyar). . 

3) Surah Al-Waqi'ah > Melindungi diri daripada kepapaan dan kemiskinan. . .

4) Surah Al-Mulk > Melindungi diri daripada Azab Kubur. . .

5) Surah Al-Kauthar > Melindungi diri daripada ancaman musuh. . .

6) Surah Al-Kafirun > Melindungi diri daripada mati dalam Kekufuran. . 

7) Surah Al-Ikhlas > Melindungi diri daripada Munafiq. . .

8) Surah Al-Falaq > Melindungi diri daripada kecelakaan. . .

9) Surah Al-Naas > Melindungi diri daripada Bersangka Buruk. . .

Jom kita amal an same2. . . gud luck semua :D . . .



Semua nya ada dalam Al-Quran. . . (^_^)

Wednesday, 17 October 2012

PoKoK SeMaLu vs WaNiTa. . .


ASSALAMUALAIKUM

HI, SAHABAT2 semua. . . dah pukul 2 pagi tapi mate nie tetap x ley nak lelap. . . nak buat ape ea time2 skng nie? nak makan dah pagi cngt, nak chat tp x der cpe ase nye nak layan, nak borak2 ngn member sebilik, dia dah tido. . . so wat can i do?? help me!! xpew la, saya nak conteng blog saya la skng nie. . . nak share sesuatu yang saya tahu dengan u all semua. . . sharing is caring right? cpe setuju, angkat tangan. . . huhu. . . kalau u all angkat pun ukn nye saya nmpak pun an. . . so x pe la, x yah angkat. . . just read my word. . . TQ. . .!! 


Nasihat bersama. . . 

Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri kesayangan baginda, Saiditina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. . . 

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ, dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. . . 


Wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 perkara : 

PERTAMA, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya). . . 

KEDUA, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim. . . 

KETIGA, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin. . . 

Dan 

akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja. . . 


Ingatlah wahai WANITA, kepanasanmu bertudung, longgarnya pakaianmu, panjangnya lengan bajumu, panjangnya sarung kakimu, sopannya tingkah lakumu serta ketabahanmu menjaga syariat Islam itu ganjarannya syurga di akhirat kelak. . . 

Kebaikan itu adalah elok budi pekerti. . . 
Dan dosa itu ialah apa yang tergetar dalam diri engkau dan engkau benci bahawa dilihat oleh manusia kepadanya (Riwayat Muslim) 

Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil...(",) 

Sedikit perkongsian dari saya untuk semua. . . 

Sumber : Dari seorang Hamba Allah. . .  


Monday, 15 October 2012

Dialog antara MUSLIMAH dan PEREMPUAN. . .


Perempuan : Semua yang tutup aurat, confirm masuk syurga kew?

Muslimah   : Yang pasti tak tutup aurat, confirm masuk neraka. . .  J

Perempuan : Eemmm. . Tudung labuh pun macam baek cngat. . Buat dosa jugaq!

Muslimah   : Bila iblis x mahu ikut perintah Allah untk bersujud kepada Adam, dia menyalahkan  perintah Allah itu. . . “Apahal plak aku kena sujud, aku lebih baik dan mulia”. Samalah dengan tudung. Tudung pula di salahkan. Pakai tudung x semesti nya baek.

Perempuan : macam lah kau tue bagus cngat nak nasihatkan aku nie. . . entah2 kau tue dulu ag teruk dari aku. . . !!

Muslimah   : Tak tersabit bersalah. . . Dari Nabi, untuk seseorang yang islam bahkan baru masuk  islam untuk pergi berdakwah kepada kaumnya. Maksudnya, dakwah itu satu tuntutan. . . Selagi awak islam, dakwah itu wajib walaupun awak tak berapa betul. . Sekurang2 nya dah insaf dan bertaubat sekarang. . . Alhamdulillah Allah masih memberi saya peluang untuk bertaubat. . . J

Perempuan : Kami memang sexsi tapi hati kami baek. . .!! x der la jahat. .

Muslimah   : Kiranya awak mendakwa diri awak mempunyai hati yang sudi, iman yang tinggi dan kononnya mampu menjamin maruah diri awak tanpa menutup aurat?

Perempuan : Pakai jarang or ketat ke itu hak kami. suka hati kamilah nak pakai macam mana pun. . .!! Kami x menyusahkan hidup orang laen. . . Kalau x suka jangan pandang. !

Muslimah   : Sebenarnya awak dah banyak menyusahkan orang laen. . . Ayah, Abang, Adik, Suami serta orang laen. . . Dengan menarik mereka ke neraka bersama awak hanya di sebabkan mereka tidak menegur dan gagal mendidik awak. . . Itu yang awak kate x menyusahkan orang laen?

Perempuan : apa yang kami lakukan, antara kami dengan Allah. . . !

Muslimah   : Berani cakap di dunia. . . berani ke cakap macam itu dekat akhirat depan Allah nanti? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya. . .

Perempuan : Bukan nya kami x nak tutup aurat tapi seru belum sampai lagi. . .

Muslimah   : Mati x mengenal usia tua atau muda. . . X takut ke mati dalam usia muda? X sempat nak bertaubat nanti. . .

Perempuan : Alaa, x kan lah nak buat perubahan secara drastic kot? Slow-slow lu. . .

Muslimah   : Boleh ke cakap at Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. . .  jangan ambek nyawa aku lagi. . . boley?

Perempuan : Aku x nafikan, tutup aurat tue bagus tapi kami x nak la hipokrit coz x ikhlas nak tutup aurat. . .

Muslimah   : Kalau macam itu, sememangnya awak hipokrit coz tidak ikhlas beragama Islam . . .

Perempuan : …………………………………

Muslimah   : Sekadar renungan bersama. . . J

Alhamdulillah masih bernafas rupa nya kita ini. Allah masih member kite peluang untuk berubah ke arah kebaikan. Segala nasihat adalah untuk peringatan pada diri sendiri.

“Selangkah anak perempuan keluar dari rumeh tanpa menutup aurat,
Maka selangkah juga ayahnya itu ke Neraka.
Selangkah seorang isteri keluar rumah tanpa menutup aurat,
Maka selangkah juga suaminya itu hampir ke Neraka.”

Ø     Wanita termahal di dunia,
Adalah Wanita yang Menjaga Imannya,
Di saat yang laen merebut Anugerah Dunia,
Dia sibuk mengejar Anugerah di Syurga. . . 

Friday, 12 October 2012

SaHaBaT. . .


Sahabat ,,,
Pertemuan dengan dirimu ,,,
Membuatkan diriku ini ,,,
Mengenal erti persabatan ......
 
Sahabatku ,,,
Kita sering bertingkah kata ,,,
Berkongsi suka dan duka ,,,
Membuatkan duniaku ,,,
Bewarna pelangi ......
 
Kini kita terpisah ,,,
Jauh nun di sana ,,,
Namun dirimu ,,,
Mekar di tasik hatiku ........
 
Sahabat ,,,
Senyum dan tawamu ,,,
Tersemat di kotak fikiranku ,,,
Membuat hatiku ,,,
Di sapa kerinduan padamu .......
 
Ketahuilah kau bahawa ,,,
Aku bahagia 
Mengenali dirimu .......




Tiada ungkapan perpisahan
dalam persahabatan
walaupun maut menjadi noktahnya. . . 
kerana seorang sahabat
itu terlalu istimewa dalam
doa saudaranya yang lain
biarpun tanpa bayangnya. . . 



persahabatn adalah hal
paling indah
yang ada di muka bumi ini. . . 
bersyukurlah jika kita
memiliki sahabat
untuk dunia akhirat. . . 





sahabat kerana Allah. . . 



Wednesday, 10 October 2012

SaLaM PeRkEnAlAn. . .

AsSaLaMuAlAiKuM. . .

Ello semua. . .

Saya budaq baru dalam dunia blogger nie . . .
So saya nak say "Assalamualaikum" at kowang sume. . . 
Salam perkenalan dari diri saya. . .
Waaa saya macam tak percaya aw yang saya dpat create blog nie. . .
Sebelum nie emng nak wat blog tp ada beberapa perkara yang menyebabkan saya x jdi wat. . . 
Tapi Alhamdulillah dapat jugaq saya wat blog nie. . . 
Kalau kowg nak tahu skng nie at tempat saya stdy, ktowg ngh final exam. . . 
Kirenya saya nie berani mati la create blog time2 cm nie. . .
hehehehe (-_-)
Saya tak kesah pun coz emng saya nak wat blog nie. . .
Tak salahkan time2 cm nie wat blog . . ?
Release tension la katakan . . . 
huhuhu :)
Okey lah, saya rase sampai cnie jew kot saya nak ckap. . .
Tak tahu la nak ckap ape ag. . . 
Almaklum lah saya budaq baru lagi . . .
Kiranya malu2 lagi la nak wat panjang2 coz takut nanty x der plak owg nak bace. . . 
:P
Okey, saya akhiri dengan salam. . . 
Assalamualaikum. . . :D 




                  SaLaM PeRkEnAlAn DaRi SaYa... :)