Kata Hikmah

Kata Hikmah

Monday, 7 July 2014

BUSY ? ? RELEX OK ! !

ASSALAMUALAIKUM. .

Alhamdulillah masih lagi di berikan kesempatan hidup untuk meneruskan hari mendatang. . Moge hari yang mendatang mampu mematangkan dan meningkatkan IMAN kite semua. . Amin. .
So, u all semua sehat ? ? Hope sehat sentiasa. . :D
Untuk entry kali nie. . Just 1 cerita yang best. . Sure best. . U all just read, comment, and follow me. . hehehe :D Okay, Jom scroll. .

1 Cerita yang mempunyai analogi yang cukup mendalam . . Pasti ! !
" AKU SIBUK LA, BANYAK BENDE YANG NAK KENA SETTLEKAN NIE ! ! !

Apabila hal-hal dalam hidup anda bagaikan terlalu banyak kerja, anak & bini, kawan-kawan, business, orang tua kita, dan anda rasa 24 jam sehari memang TAK CUKUP, ingatlah TIN BISKUT kering Hup Seng dan 2 CAWAN KOPI. . .

APE NIE ! ! TIN BISKUT & 2 CAWAN KOPI. ? STOP OKAY ! ! THIS ANNOYING, OKAY. . ! MALAS NAK BACE . .

WAIT. . WAIT. . WAIT. . PAUSE KEJAP. . RELEX OKAY. . TAJUKK PON DAH SURUH RELEX KAN. . SMILES PLEASE . . :D BACE LAA DULU, MANE TAHU IANYA BERMANFAAT. . PLEASE, PLEASE, PLEASE. . =) HeHeHe

OKAY, LET START ! !

Seorang Professor, dalam class Sosiology telah mengeluarkan beberapa barang di hadapan class. .
Apabila class dimulakan, tanpa sebarang penerangan, professor tersebut terus mengeluarkan satu tin biskut Hup Seng yang besar dan kosong. . Semua student kehairanan. . Mereka pelik melihat teletah professor tersebut. . Tidak seperti selalu. . Tetapi professor tersebut tidak menghiraukan ape yang student nya fikir. . Tanpa membuang masa professor tersebut terus mengisi tin tersebut dengan bola-bola golf sehingga penuh. .

Kemudian professor tersebut bertanya pada anak muridnya, Adakah tin biskut ini sudah penuh ? " Kesemua student tersebut mengangguk dan mengatakan YA ! "

Professor kemudian mengambil sekotak kacang, dan menuangkannya ke dalam tin biskut tersebut. . Tin biskut di goncangkan sedikit, lalu kacang-kacang pun bergerak-gerak mengisi ruang yang kosong di antara bola-bola goft itu. .

Kemudian, professor bertanyakan lagi pada student nya jikalau tin biskut tersebut sudah penuh atau tidak. . ? ? student yang lain mengangguk dan mengatakan " YA ! "

Selepas itu , tanpa ditunggu-tunggu, professor mengambil pula sekotak pasirdan menuangkan pasir tersebut ke dalam tin biskut itu. . Sudah semestinya, pasir yang halus itu mengisi setiap pelusuk dan ruang di dalam tin biskut Hup Seng itu. .

Kemudian professor bertanya lagi kepada student nya, " Adakah tin biskut ini sudah penuh ? " Dengan penuh yakin, student-student tersebut menjawab " YA !

Tiba-tiba, professor mengeluarkan 2 cawan kopi dari bawah meja dan menuangkan semua kopi itu ke dalam tin biskut yang sudah penuh itu. . Student-student di dalam Hall tersebut tersenyum melihat aksi terakhir itu. .


Suasana di dalam dewan sepi seketika dan akhirnya kedengaran bisikan-bisikan kecil yang memenuhi ruang dewan itu. . Professor hanya mendiamkan diri sambil melihat teletah pelajar-pelajar tersebut. . Setelah hampir 5 minit, seorang pemuda dengan beraninya berdiri dan bertanya. . " Apakah maksud tersirat yang professor cuba sampaikan pada kami semua ? ? " Professor tersebut tersenyum mendengar soalan dari pelajarnya itu. .

" Sekarang. . " kata professor, dan kesemua pelajar kembali focus pada professor. . " Saya mahu kamu semua faham, yang tin biskut ini di ibaratkan seperti sebuah kehidupan anda. . Bola-bola golf melambangkan perkara-perkara peling penting seperti Tuhan, Agama, Keluarga, Anak-Anak, Kesihatan, Kawan-Kawan dan Minat anda. . Ini adalah perkara-perkara yang jika anda kehilangan benda-benda lain, semua itu sahaja yang akan tinggal, dan hidup anda akan tetap penuh berisi. . Kacang-kacang pula merupakan hal-hal seperti kerja, kereta, rumah. . Dan pasir yang kecil dan halus itu melambangkan perkara-perkara yang lain dalam hidup. . Perkara-perkara kecil. . " kata professor. .

Kalau anda memasukkan pasir terlebih dahulu ke dalam tin biskut " professor menyambung, " Pasti tidak akan ada ruang untuk kacang-kacang ataupun bola-bola golf untuk masuk ke dalam tin. . Sama seperti hidup ini, kalau anda luangkan semua masa dan tenaga anda pada perkara-perkara kecil sahaja, anda tidak akan ada masa dan tenaga untuk perkara-perkara yang lebih penting untuk anda. . . " Professor berhenti seketika. .

" Jadi. . . Tumpukan perhatian anda kepada perkara-perkara yang membahagiakan dan menggembirakan hidup anda. . Sembahyanglah Berjemaah. . Kukuhkan ikatan Silaturrahim. .Bermainlah bersama anak-anak. . Bawalah pasangan tercinta anda keluar berjalan-jalan. . Luangkan masa bersama kawan-kawan juga. .

Pasti akan ada masa untuk anda bersihkan rumah, lipat baju, repair lampu rumah. . Jagalah bola-bola golf dulu, perkara yang lebih bermakna dalam hidup anda. . . Ketahui perkara mana yang lebih penting dan patut diutamakan. . Yang lain itu semua pasir sahaja. . "

Seorang pelajarnya kemudian mengangkat tangan dan bertanya, " Apa maksud 2 cawan kopi itu pula ? ? "

Professor menjawab dengan penuh senyuman. . " Bagus awak bertanya. . Ia cuma nak menyatakan, tidak kira betapa sibuk pun hidup anda dalam seharian, pasti akan ade ruang untuk minum kopi bersama kawan-kawan. . "



Ada IG ? ? Jom follow ---> jazafaeza 



Friday, 17 January 2014

BuKiT TaBuR, GoMbAk. .

Ucapan pembuka, Assalamualaikum. .

Okay, I'm backkk ! For what ? ? 
Errrr. . Errrr. . Errrr. . . 
Owhhh yaaa, for a new story. .  ;D

Sabtu lepas bersamaan dengan 11 Januari 2014, aku dan member2 pergi hiking. . Nak taw at mane. ? Ofcoz laaa Bukit Tabur kan. . Dah sah2 kowg nampak tajuk dekat atas 2 kan. . ? huhuhu :P 
Before continue, see one picture first. .


~ The best Teammate ~

Kowg nampak tak 5 orang lelaki at dalam pict tue. ? yang baju oren tue abai kan. . okay. ? huhuhu. . Mule-mule kitowg tak rancang langsung pon nak hiking dengan dowg ber-5 nie. . Siyess, tak rancang pon dengan dowg. . tp last minute, group lelaki yang mule2 kami rancang tue tarik diri. . Memang tak down pon semangat kami-kami yang gurl nie. . Aarrrggghhhh. . Nak hiking kami ber-4 jew. ? ? Memang takkan lah. . Walau ape pon lelaki mesty kene ade. . untuk ape. ? Ofcoz la untuk guide kami yang gurl nie. . Huhuhu. . 
Lepas tue ape lagi, aku pon deal la dengan dowg. . Alhamdulillah, dowg boley join kami hiking. . Happy ? Gile kau tak happy. . hehehe :D  Dowg memang sporting habes laa (walaupon dah kene bebel ngn dowg ! ). . Bagi aku teammate kali ni, the best. . 

" Kita tak memerlukan seseorang yang sempurna untuk di jadikan teman, memadailah seorang teman yang huru-hara dan membuatkan kita berasa gembira dan selesa apabila mengenalinya "

That right. . Dowg laa orang nye. . huhu. . Okay, tutup cerita pasai mereka nie. . Back to topic !
Kalau kowg search "Bukit Tabur" nie mesty kowg akan jumpe banyak pasal kematian di sini. . Tak nak cite banyak pasal bende nie. . Sebab entry nie untuk kenangan di bukit tabur. . tp satu nak aku ingatkan       " Bukit tabur nie salah satu sebab kematian. tapi walaupon at mane kite berada, kalau dah kate ajal kite, tak der tunggu seminit dua. . Kite tetap 'pergi' dari dunia nie. .Ade jew yang jatuh dari bukit tabur nie tp kenape tak meninggal. ? Sebab belum tiba ajal dye. . That y dye still hidup. . :) Kebergantungan kepada yang satu iaitu ALLAH. . "

Bukit Tabur nie gak mencabar sebab kebanyakkan kawasan, kite kene climb not walking only. . Untuk kowg yang minat hiking, bukit tabur nie memang best. . Kowg boley laa try tp perlu berhati-hati. . Jangan terlalu excited sangat sampai kite lupe yang kite tengah hiking. . bukan jalan-jalan at shopping complex. . ok ? just tuk peringatan bersama. . Masa yang kami ambek tukk sampai ke puncak dalam 1 jam lebih jugakk la kot. . Lupe laa. . huhu . . Dekat puncak yang pertama kowg dapat tengok pemandangan sekitar KL. . Jangan kate perumahan jew kowg nampak, KLCC & KL Tower pon kowg boleh tengokk at sini. . huhu. . memang cantekk. . Dari puncak pertama nak ke puncak yang lain, kowg kene lalui laluan yang sukar sedikit ( berbatu ) dan tepi-tepi kowg 2 semesty nye gaung. . :D Macam aku kate tadi, ramai yang terjatuh dan temui maut at sini. . That y, utamakan keselamatan dan pastikan kowg atur langkah kowg 2 dengan berhati-hati. . Senyum sikit. . Jangan siyess sangat muke 2. . huhuhu. . :)

Untuk trekking turun kowg akan lalui kebun buah-buahan tp kami patah balikk. . Sebab nye 1st time an pergi, so mane la taw ade jalan kebun tukk turun. . Dah patah balikkk tetibe ade owg gtaw pasal jalan kebun 2. . Memang tak lahh kami nak pusing balikk. . So, kami teruskan perjalanan kami sehingga sampai di tempat mula-mula kami naek tadi.
Bukit nie agak mencabar dan susah. . Tapi InsyaAllah kowg boleh buat. ! Majulah sukan untuk Negara. . Satu peringatan before naek, jangan lupe bace doa okay. . Dah2, penat nak menaip dah. . Jom scroll pict at bawah nie pulakk. . *Harap anda semua jealous. . :D


                                   Masih gigih lagi . .                                  
Macam kepenatan jew ?
At sini kene hati2 sikit. . Sebab licin. . 


Destination terakhir kami. . 
Lapar dah tue . . :P    *Bang TOMBAK tue untuk sape ? 

Mana pict aq. . Xder. .   :(
Nie kami ber-4
                        Hebat. . Dekat atas nie kowg still boley dapat line fone. .                          
Nak tidur balikk rumah la cik abangg oii 
Aii kaq. . Menung jauh tue. . Jangan risau En Kapal x balikk lagi. .  :D
Penat2 pon still posing maut. . Cayaaaa lahhh !

Biarkan dye bahagia di situ. .
Ambek gambar or like status someone . ?
Ko x abes2 dengan posing maut ko tue kan. . 
Mereka masih di atas tp kami ber-4 dah dekat bawah dah. . !
Nie laa di kate kan Teammate. . Bukannya tinggalkan aku sowg2 dekat belakang. .
Cantekk kan view dekat atas nie. .
Smart bro. . Background kowg laa tapi. .   :D

Cantekk seluar. . !  :P
Berehat sebentar . .

Time nie aq dah dekat atas. . :D
Naek Bukit Tabur jew bro. . Bukannye G. Kinabalu. .

Bumbung biru, itu la UIA. .
See. . X tipu kan. . Itu dye KLCC & KL TOWER. .
Getar jugakk lah lutut time nak turun nie. .
Kalau Nurse dah injured, sape nak rawat ? Adoiii   :D

Ika, menung ingatkan si Chubby Law awakk kew. ?




Okay, sampai at sini jew lah cerita kami di Bukit Tabur. . inysaAllah lepas nie kami akan ke Gunung Dato pulakkk. . Btw, pict berterabur sikit sebab dah malas nak edit. . hehehe   Kali nie memang sengaje letakk banyak-banyak gambar. . :)

# Persahabatan umpama bintang, Sentiase kekal di atas sana, Tapi tidak selalu muncul dan bersinar. . Begitulah jua ibaratnya sahabat. . Tak selalu ada di sisi tetapi tetap di hati. . (=

Tuesday, 7 January 2014

Air Sebagai PERAKAM. . !

Assalamualaikum. . 

Fuyyyyooo , , lame x bertegur sapa at blog nie. . Tibe2 terasa rindu dengan sahabat2 blogger. . 
So, sahabat2 semua sehat ? ? Harap semuanye sehat k. . Btw Selamat Tahun Baru semua. . Moga Allah memberkati perjalanan hidup sepanjang 2013. . InsyaAllah. . Moga segala urusan pada 2014 dipermudahkan. . Amin. . 
Masuk tahun baru nie, kowg kene banyakk membaca k. . Membace nie 1 amalan yang bagus. . x kesaH la kowg nak bace buku ape pon. . Asalkan bace . . So, ape kate kowg bace at bawah nie. . :D

Pernah tak kowg buat macam nie ? ? Bila keluar makan / minum atau tengah pegang gelas berisi air, tiba2 kowg ade rasa xpuas hati kat sesiapa, then "TER" mengumpat depan air tu, atau marah2 depan air. . Pendek kata cakap bende2 yang negatif la kat depan air tue. . Pernah buat x. .? Jujur . . huhuhu
Kalau kowg nak tahu, sebenarnya air tue "perakam" yang terbaek. . Ia akan "rakam" semua yang ada depannya. .Sebab tue kalau kowg perasan, orang selalu bace Yassin depan air, sebab nak "rakam" vibration2 dan energy2 positif dari Al-Quran itu. . Air akan "bersatu" dalam badan kita. . Cer bayangkan anda sedap mengumpat, dan marah2 ( energy negatif ) depan air, lepas tue minum pulakkkk air yang di "rakam" dengan aura negatif tue ? Ha'ah, sebab tue kadang2 kita cepat emo, susah nak terima ilmu, payah nak berubah jadi yang lebih baik. . Sebab ape. ? Sebab kita dah "rakam" bende2 negatif dan masukkan dalam badan kita. . 


Wallahualam. . Nak share silakan. .

  • Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT. .
  • Surah Yassin dapat menghilangkan rasa dahaga atau haus pada hari kiamat. .
  • Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat. .
  • Surah Al-Waqi'ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir. .
  • Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur. .
  • Surah Al-Kauthar dapat meleraikan segala perbalahan. .
  • Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian. .
  • Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq. .
  • Surah Al-Falaq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki. .
  • Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was. . 

Seterusnya bagi menangani Syaitan Durjana dikatakan juga :-



  • Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengokk jew. .
  • Ketika anda mula membukanya, syaitan mula curiga. .
  • Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah. .
  • Ketika anda memahaminya, dia mula kejang. .
  • Ketika anda amalkan AL-QURAN dalam kehidupan, setiap hari, dia stroke. . Teruskan membaca Al-Qurandan amalkan nya agar syaitan terus stroke. . 
Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. . 

Syaitan kata "Jangan sebarkannya, kerana ianya tidak penting langsung !" 

Kekuatan iman tak mungkin dapat dicari. . Perlu di bina. . Wahai IMAN, kembali kuat, kembali teguh. . Terus tabah menghadapi cabaran. . Amin. . InsyaAllah. .


Monday, 25 November 2013

WaNiTa , SyUrGa atau NeRaKa. ?

Assalamualaikum. .

Alhamdulillah, syukur kerana masih di beri peluang untuk menebus dosa-dosa semalam. .  Semoga hari ini lebih baik daripada semalam. . 

"Kita di hidupkan hari ini bukan untuk menyambung MAKSIAT SEMALAM,
Melainkan untuk kembali mencari PENGAMPUNAN ALLAH. . "

NERAKA itu SENGSARA
SYURGA itu BAHAGIA. .

WANITA senang MASUK SYURGA
TAPI ramai di NERAKA. .

Sebab apa kaum saya nie, banyak ke NERAKA. ? Nak taw sebab nya. ? Jom kita bace bersama-sama ea. . Harap ianya bermanfaat untuk di kongsikan. . Saya taw, ramai yang dah taw apa sebabnya. . tapi tak apa. . Saya tetap nak conteng papan purple nie. . hehehe :D

Hah ini sebab2 nya :

# Aurat tidak ditutup. .
# Maruah tak dijaga. .
# Suami di derhaka. .
# Solat ditinggalkan. .
# Puasa diendahkan dengan sengaja. .

Muslimah yang disayangi, jangan kau merendahkan harga dirimu hanya kerana ingin mengejar nikmat dunia yang tidak seberapa ini. . Bangunlah wahai muslimah yang sejati. . !

# Tutuplah auratmu. .
# Jagalah maruahmu. .
# Taatlah kepada suamimu. .
# Dirikanlah solat. .
# Berpuasalah. .

Muslimah,
Bertudunglah walaupun keadaan terpaksa. .
Solatlah walaupun keadaan terpaksa. .
Puasalah walaupun keadaan terpaksa. .
Kerana, kadang kala kewajiban itu sifatnya terpaksa. .
Dari keterpaksaan itu perlahan-lahan akan menemukan kita hikmah 
dan pada akhirnya hati pun menjadi ikhlas untuk beribadah kepada-Nya. .
Jika harus menunggu keikhlasan hati terlebih dahulu untuk beribadat,
sehingga bila mahu menunggu. ? ?
Hidayah harus dicari, bukan hanya menunggu. . Insya-ALLAH. .

Ia ibarat makanan, jika tidak disuap,
manakan ia masukk ke mulut. . 

Tak apalah ukhti, walaupun tidak berniqab, asalkan aurat yang wajib ditutup terpelihara dengan baik. .
Itu sudah mencukupi. . Wallahua'alam , Inysa-ALLAH. .





Jika di tanya, siapa yang mahu masukk ke syurga , 
Pasti semua akan mengangkat tangan. .
Tetapi bolehkah jika hanya dengan mengangkat tangan. ? ?


Friday, 11 October 2013

Rasulullah Menangis di Padang Masyar. .

Assalamualaikum. . 

Hi Sahabat Bloger. . ! Ape habaq semua nye. ? Moge sehat selalu yaaa. . 
Jom kite berselawat kejap. . Mengingati Rasulullah. . :D

"ALLAHUMMA SOLLI ALA MUHAMMAD WA ALA ALI MUHAMMAD"
"ALLAHUMMA SOLLI ALA MUHAMMAD WA ALA ALI MUHAMMAD"
"ALLAHUMMA SOLLI ALA MUHAMMAD WA ALA ALI MUHAMMAD"

Hari ini hari Jumaat, penghulu bagi segala hari. . Nabi saw menggalakkan kita memperbanyakkan berselawat apabila bertemu dengan hari jumaat. . 
Seperti hadis dari Anas, kata Nabi saw : "Perbanyakkanlah oleh kamu selawat pada hari Jumaat dan Malam Jumaat. . "  (Hadis Hasan, Riwayat Imam Baihaqi, 3/249)

Cintailah Rasulullah, kerana Baginda sangat menyayangi kita. .
Daripada Abbas r.a, Rasulullah bersabda : "Orang pertama di bangkitkan dari kubur di hari kiamat ialah MUHAMMAD S.A.W. . Jibril a.s akan datang kepadanya membawa seekor Buraq. . Israfil datang membawa bendera dan mahkota. . Izrail datang membawa pakaian-pakaian syurga. .

Israfil bersuara : "Wahai roh yang baik! Kembalilah ke tubuh yang baik. . Maka, kubur terbelah dua. . Pada seruan yang kedua pula, kubur mula terbongkar. . Pada seruan ketiga, Ketika Rasulullah SAW berdiri, baginda SAW telah membuang tanah di atas kepala dan janggut baginda SAW. Baginda SAW melihat kanan & kiri. . Baginda SAW dapati, tiada lagi bangunan. . Baginda SAW menangis sehingga mengalir air matanya ke pipi. .

Baginda SAW bersabda : "Kekasihku Jibril ! Gembirakanlah aku. !"
Jibril as berkata : "Apakah yang kamu lihat di hadapanmu?"
Baginda SAW bersabda : " Bukan seperti itu pertanyaanku."
Jibril as berkata : "Apakah kamu tidak melihat bendera kepujian yang terpajak di atasmu?"
Baginda SAW bersabda : "Bukan itu maksud pertanyaanku. Aku betanya kepadamu akan UMATKU. Di mana perjanjian mereka?"
Baginda SAW bersabda : "Nescaya akan, kuatlah pertolongan pada hari ini. Aku akan syafaatkan UMATKU."
Jibril as menyeru : "Wahai sekalian makhluk, datanglah kamu semua ke tempat perhimpunan yang telah disediakan oleh Allah Taala."
Umat-umat datang di dalam keadaan satu-satu kumpulan. . Setiap kali Nabi Muhammad SAW berjumpa 1 umat, baginda SAW akan bertanya : "Di mana UMATKU?"
Jibril as berkata : "Wahai Muhammad! Umatmu adalah umat yang terakhir."
Apabila Nabi Isa as datang , Jibril as menyeru : "Tempatmu !" Maka Nabi Isa & Jibril as menangis.
Nabi Muhammad SAW berkata : "Mengapa kamu berdua menangis."
Jibril as berkata : "Bagaimana keadaan umatmu, Muhammad?"
Nabi Muhammad bertanya : "Di mana UMATKU?"
Jibril as berkata : "Mereka semua telah datang. . Mereka berjalan lambat dan perlahan."
Apabila mendengar cerita demikian, Nabi Muhammad SAW menangis lalu bertanya : "Wahai Jibril ! Bagaimana keadaan UMATKU yang berbuat dosa?"
Jibril as berkata : "Lihatlah mereka wahai Muhammad SAW !"
Nabi Muhammad SAW bertemu umatnya yang berdosa. Mereka menangis serta memikul beban di belakang mereka sambil menyeru : "Wahai Muhammad !"
Nabi Muhammad SAW bersabda : "Wahai umatku." Mereka berkumpul di sisinya. Umat-umatnya menangis. . Allah Taala berfirman di dalam keadaan Dia amat mengetahui sesuatu yang tersembunyi : "Di mana umat Muhammad SAW?" 
Jibril as berkata : "Mereka adalah sebaik umat."
Allah Taala berfirman : "Wahai Jibril ! Katakanlah kepada kekasihKu Muhammad SAW bahawa umatnya akan datang untuk ditayangkan di hadapanKu."
Jibril as kembali di dalam keadaan menangis lalu berkata : "Wahai Muhammad ! Umatmu telah datang untuk ditayangkan kepada Allah Taala."
Nabi Muhammad SAW berpaling ke arah umatnya lalu berkata : :Sesungguhnya kamu telah dipaggil untuk dihadapkan kepada Allah Taala."
Allah Taala berfirman : "Hari ini , kami akan membalas setiap jiwa dengan apa yang telah mereka usahakan. . Hari ini, Aku akan memuliakan sesiapa yang mentaatiKu. . Dan, Aku akan mengazab sesiapa yang menderhaka terhadapKu. ." 
Suara jeritan dan tangisan semakin kuat. . Nabi Muhammad SAW menyeru : "Tuhanku. . Penguasaku Penghuluku. . ! Aku tidak meminta untuk diriku. . Sesungguhnya aku meminta untuk UMATKU dariMu !" 
Ketika itu juga, neraka Jahanam berseru : "Siapakah yang memberi syafaat kepada umatnya?"
Neraka pula berseru : "Wahai Tuhanku. . Penguasaku dan Penghuluku ! Selamatkanlah Muhammad dan umatnya dari seksaannya ! Selamatkanlah mereka dari kepanasanku, bara apiku, penyeksaanku dan azabku ! Sesungguhnya mereka adalah umat yang lemah. . Meraka tidak akan sabar dengan penyeksaan. ."
Nabi Muhammad SAW lebih-lebih lagi sedih. . Air matanya telah hilang dan kering dari pipinya. . Sekali, baginda SAW sujud di hadapan Arsy Allah S.W.T dan sekali lagi, baginda SAW rukuk untuk memberi syafaat bagi UMATNYA. . Para Nabi melihat keluh kesah dan tangisannya. . 
Meraka berkata : "Maha Suci Allah ! Hamba yang paling dimuliakan Allah Taala ini begitu mengambil berat keadaan umatnya. . 
Fatimah ra. bertanya : "Di mana aku hendak mendapatkanMu di hari kiamat nanti, wahai bapaku?"
Baginda SAW menjawab : "Kamu akan menjumpaiku di sebuah telaga ketika aku sedang memberi minum UMATKU. ." Tatkala umat Nabi Muhammad sedang mencari mimbar Nabi Muhammad untuk mendapatkan syafaat pada hari kiamat Mariam, Asiah, Khadijah dan Fatimah Az-Zahra sedang duduk. . Ketika Mariam melihat umat Nabi Muhammad SAW dia berkata : Ini umat Nabi Muhammad SAW. . Mereka telah sesat dari Nabi mereka. ." Suara Mariam, telah didengari oleh Nabi Muhammad SAW. . Nabi Adam a.s berkata kepada Nabi Muhammad SAW. . "Ini umatmu, wahai Muhammad ! Mereka berkeliling mencarimu untuk meminta syafaat kepada Allah Taala. ." 
Nabi Muhammad SAW menjerit dari atas mimbar lalu bersabda : "Marilah kepadaku, wahai UMATKU ! Wahai sesiapa yang beriman dan tidak melihatku. . Aku tidak pernah lari dari kamu melainkan aku sentiasa memohon kepada Allah Taala untukmu. . ! " Umat Nabi Muhammad SAW berkumpul di sisinya. . Ketika di sirat, Nabi Muhammad SAW bersabda kepada malaikat Malik : "Wahai Malik ! Dengan kebenaran Allah Taala ke atasmu, palingkanlah wajahmu dari umatku sehingga mereka dapat melepasi ! Jika tidak, hati mereka akan gementar apabila melihatmu. ." Nabi Muhammad SAW berhenti di atas Sirat. . Setiap kali, baginda SAW melihat seorang dari umatnya bergayut di atas Sirat, baginda SAW akan menarik tangannya dan membangunkan dia kembali. . 
Nabi Muhammad SAW berkata : "Tuhan ! Selamatkan mereka ! Tuhan ! Selamatkan mereka !

# Sayangnya Nabi kepada kita. .