Kata Hikmah

Kata Hikmah

Friday, 17 January 2014

BuKiT TaBuR, GoMbAk. .

Ucapan pembuka, Assalamualaikum. .

Okay, I'm backkk ! For what ? ? 
Errrr. . Errrr. . Errrr. . . 
Owhhh yaaa, for a new story. .  ;D

Sabtu lepas bersamaan dengan 11 Januari 2014, aku dan member2 pergi hiking. . Nak taw at mane. ? Ofcoz laaa Bukit Tabur kan. . Dah sah2 kowg nampak tajuk dekat atas 2 kan. . ? huhuhu :P 
Before continue, see one picture first. .


~ The best Teammate ~

Kowg nampak tak 5 orang lelaki at dalam pict tue. ? yang baju oren tue abai kan. . okay. ? huhuhu. . Mule-mule kitowg tak rancang langsung pon nak hiking dengan dowg ber-5 nie. . Siyess, tak rancang pon dengan dowg. . tp last minute, group lelaki yang mule2 kami rancang tue tarik diri. . Memang tak down pon semangat kami-kami yang gurl nie. . Aarrrggghhhh. . Nak hiking kami ber-4 jew. ? ? Memang takkan lah. . Walau ape pon lelaki mesty kene ade. . untuk ape. ? Ofcoz la untuk guide kami yang gurl nie. . Huhuhu. . 
Lepas tue ape lagi, aku pon deal la dengan dowg. . Alhamdulillah, dowg boley join kami hiking. . Happy ? Gile kau tak happy. . hehehe :D  Dowg memang sporting habes laa (walaupon dah kene bebel ngn dowg ! ). . Bagi aku teammate kali ni, the best. . 

" Kita tak memerlukan seseorang yang sempurna untuk di jadikan teman, memadailah seorang teman yang huru-hara dan membuatkan kita berasa gembira dan selesa apabila mengenalinya "

That right. . Dowg laa orang nye. . huhu. . Okay, tutup cerita pasai mereka nie. . Back to topic !
Kalau kowg search "Bukit Tabur" nie mesty kowg akan jumpe banyak pasal kematian di sini. . Tak nak cite banyak pasal bende nie. . Sebab entry nie untuk kenangan di bukit tabur. . tp satu nak aku ingatkan       " Bukit tabur nie salah satu sebab kematian. tapi walaupon at mane kite berada, kalau dah kate ajal kite, tak der tunggu seminit dua. . Kite tetap 'pergi' dari dunia nie. .Ade jew yang jatuh dari bukit tabur nie tp kenape tak meninggal. ? Sebab belum tiba ajal dye. . That y dye still hidup. . :) Kebergantungan kepada yang satu iaitu ALLAH. . "

Bukit Tabur nie gak mencabar sebab kebanyakkan kawasan, kite kene climb not walking only. . Untuk kowg yang minat hiking, bukit tabur nie memang best. . Kowg boley laa try tp perlu berhati-hati. . Jangan terlalu excited sangat sampai kite lupe yang kite tengah hiking. . bukan jalan-jalan at shopping complex. . ok ? just tuk peringatan bersama. . Masa yang kami ambek tukk sampai ke puncak dalam 1 jam lebih jugakk la kot. . Lupe laa. . huhu . . Dekat puncak yang pertama kowg dapat tengok pemandangan sekitar KL. . Jangan kate perumahan jew kowg nampak, KLCC & KL Tower pon kowg boleh tengokk at sini. . huhu. . memang cantekk. . Dari puncak pertama nak ke puncak yang lain, kowg kene lalui laluan yang sukar sedikit ( berbatu ) dan tepi-tepi kowg 2 semesty nye gaung. . :D Macam aku kate tadi, ramai yang terjatuh dan temui maut at sini. . That y, utamakan keselamatan dan pastikan kowg atur langkah kowg 2 dengan berhati-hati. . Senyum sikit. . Jangan siyess sangat muke 2. . huhuhu. . :)

Untuk trekking turun kowg akan lalui kebun buah-buahan tp kami patah balikk. . Sebab nye 1st time an pergi, so mane la taw ade jalan kebun tukk turun. . Dah patah balikkk tetibe ade owg gtaw pasal jalan kebun 2. . Memang tak lahh kami nak pusing balikk. . So, kami teruskan perjalanan kami sehingga sampai di tempat mula-mula kami naek tadi.
Bukit nie agak mencabar dan susah. . Tapi InsyaAllah kowg boleh buat. ! Majulah sukan untuk Negara. . Satu peringatan before naek, jangan lupe bace doa okay. . Dah2, penat nak menaip dah. . Jom scroll pict at bawah nie pulakk. . *Harap anda semua jealous. . :D


                                   Masih gigih lagi . .                                  
Macam kepenatan jew ?
At sini kene hati2 sikit. . Sebab licin. . 


Destination terakhir kami. . 
Lapar dah tue . . :P    *Bang TOMBAK tue untuk sape ? 

Mana pict aq. . Xder. .   :(
Nie kami ber-4
                        Hebat. . Dekat atas nie kowg still boley dapat line fone. .                          
Nak tidur balikk rumah la cik abangg oii 
Aii kaq. . Menung jauh tue. . Jangan risau En Kapal x balikk lagi. .  :D
Penat2 pon still posing maut. . Cayaaaa lahhh !

Biarkan dye bahagia di situ. .
Ambek gambar or like status someone . ?
Ko x abes2 dengan posing maut ko tue kan. . 
Mereka masih di atas tp kami ber-4 dah dekat bawah dah. . !
Nie laa di kate kan Teammate. . Bukannya tinggalkan aku sowg2 dekat belakang. .
Cantekk kan view dekat atas nie. .
Smart bro. . Background kowg laa tapi. .   :D

Cantekk seluar. . !  :P
Berehat sebentar . .

Time nie aq dah dekat atas. . :D
Naek Bukit Tabur jew bro. . Bukannye G. Kinabalu. .

Bumbung biru, itu la UIA. .
See. . X tipu kan. . Itu dye KLCC & KL TOWER. .
Getar jugakk lah lutut time nak turun nie. .
Kalau Nurse dah injured, sape nak rawat ? Adoiii   :D

Ika, menung ingatkan si Chubby Law awakk kew. ?




Okay, sampai at sini jew lah cerita kami di Bukit Tabur. . inysaAllah lepas nie kami akan ke Gunung Dato pulakkk. . Btw, pict berterabur sikit sebab dah malas nak edit. . hehehe   Kali nie memang sengaje letakk banyak-banyak gambar. . :)

# Persahabatan umpama bintang, Sentiase kekal di atas sana, Tapi tidak selalu muncul dan bersinar. . Begitulah jua ibaratnya sahabat. . Tak selalu ada di sisi tetapi tetap di hati. . (=

Tuesday, 7 January 2014

Air Sebagai PERAKAM. . !

Assalamualaikum. . 

Fuyyyyooo , , lame x bertegur sapa at blog nie. . Tibe2 terasa rindu dengan sahabat2 blogger. . 
So, sahabat2 semua sehat ? ? Harap semuanye sehat k. . Btw Selamat Tahun Baru semua. . Moga Allah memberkati perjalanan hidup sepanjang 2013. . InsyaAllah. . Moga segala urusan pada 2014 dipermudahkan. . Amin. . 
Masuk tahun baru nie, kowg kene banyakk membaca k. . Membace nie 1 amalan yang bagus. . x kesaH la kowg nak bace buku ape pon. . Asalkan bace . . So, ape kate kowg bace at bawah nie. . :D

Pernah tak kowg buat macam nie ? ? Bila keluar makan / minum atau tengah pegang gelas berisi air, tiba2 kowg ade rasa xpuas hati kat sesiapa, then "TER" mengumpat depan air tu, atau marah2 depan air. . Pendek kata cakap bende2 yang negatif la kat depan air tue. . Pernah buat x. .? Jujur . . huhuhu
Kalau kowg nak tahu, sebenarnya air tue "perakam" yang terbaek. . Ia akan "rakam" semua yang ada depannya. .Sebab tue kalau kowg perasan, orang selalu bace Yassin depan air, sebab nak "rakam" vibration2 dan energy2 positif dari Al-Quran itu. . Air akan "bersatu" dalam badan kita. . Cer bayangkan anda sedap mengumpat, dan marah2 ( energy negatif ) depan air, lepas tue minum pulakkkk air yang di "rakam" dengan aura negatif tue ? Ha'ah, sebab tue kadang2 kita cepat emo, susah nak terima ilmu, payah nak berubah jadi yang lebih baik. . Sebab ape. ? Sebab kita dah "rakam" bende2 negatif dan masukkan dalam badan kita. . 


Wallahualam. . Nak share silakan. .

  • Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT. .
  • Surah Yassin dapat menghilangkan rasa dahaga atau haus pada hari kiamat. .
  • Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat. .
  • Surah Al-Waqi'ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir. .
  • Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur. .
  • Surah Al-Kauthar dapat meleraikan segala perbalahan. .
  • Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian. .
  • Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq. .
  • Surah Al-Falaq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki. .
  • Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was. . 

Seterusnya bagi menangani Syaitan Durjana dikatakan juga :-



  • Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengokk jew. .
  • Ketika anda mula membukanya, syaitan mula curiga. .
  • Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah. .
  • Ketika anda memahaminya, dia mula kejang. .
  • Ketika anda amalkan AL-QURAN dalam kehidupan, setiap hari, dia stroke. . Teruskan membaca Al-Qurandan amalkan nya agar syaitan terus stroke. . 
Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. . 

Syaitan kata "Jangan sebarkannya, kerana ianya tidak penting langsung !" 

Kekuatan iman tak mungkin dapat dicari. . Perlu di bina. . Wahai IMAN, kembali kuat, kembali teguh. . Terus tabah menghadapi cabaran. . Amin. . InsyaAllah. .